Home‎ > ‎Ons zonnestelsel‎ > ‎

A. De zon

De zon staat in het midden van ons zonnestelsel. Om de zon draaien de planeten. Om sommige planeten draaien ook manen. Ook onze aarde draait om de zon. Onze aarde heeft één maan. In ons zonnestelsel zweven ook grote en kleine rotsen. Die noemen we planetoïden. 

Hemellichamen
Alle dingen in ons zonnestelsel en in het heelal noemen we hemellichamen. De zon is ook een hemellichaam. Het is het grootste hemellichaam in ons zonnestelsel. Onze zon is ook een ster. De zon is enorm groot. Onze aarde zou er wel 330.000 keer in passen.
In het heelal zijn ontelbaar veel zonnen. Alle sterren die je 's nachts aan de hemel ziet, zijn dus zonnen, maar dan heel ver weg. Niet alle sterren zijn even groot. Onze zon is eigenlijk maar een kleine ster vergeleken bij de anderen.

Wit
De zon is ook gloeiende heet. Aan de buitenkant is het nog het koudst, maar dat is dan nog altijd ongeveer 5.500 graden. Het binnenste van de zon is zelfs meer dan 15.000.000 graden. Geen wonder dat het op Mercurius en Venus (de twee planeten dicht bij de zon) kokend heet is.

Als je hoog boven de wolken bent of buiten de dampkring in de ruimte, dan ziet de zon er stralend wit uit.

Onze zon zorgt voor:
  • Licht
  • Warmte
Dat zijn de twee voornaamste dingen om te kunnen leven op onze aarde.

Oud
Onze zon is ongeveer 4½ miljard jaar (= 4½ x duizend-miljoen) geleden ontstaan. Dat zijn wel 45 miljoen eeuwen. Er waren toen nog geen planeten. Net als alle andere sterren is de zon ontstaan door de samentrekking van een grote wolk van gas en stof. 


Melkwegstelsel
Melkwegstelsel vanaf de aarde gezien
Zoals gezegd is onze zon een gewone (kleine) ster. Onze zon staat samen met vele andere sterren (en planeten) in een sterrenstelsel bij elkaar. Dit sterrenstelsel noemen we het melkwegstelsel. Soms kun je dit melkwegstelsel 's nachts zien wanneer het heel donker is. Het is een licht baan met sterren die je dan ziet. (klik op de foto hiernaast om het groter te bekijken.)

Zonnestelsel
Rond onze zon draaien de planeten en planetoïden. We noemen het daarom "ons zonnestelsel". Vanaf de zon gerekend is de aarde de derde planeet. De afstand van de zon naar de aarde is ongeveer 150.000.000 (150 miljoen) kilometer. Een van de snelste raketten die we hebben, zou er nog meer dan 3 jaar over doen om er te komen.

Om dit schitterende diploma te verdienen, waar ook nog eens je eigen naam op staat, moet je wel alle vragen van de test goed maken.
Diploma

DOE DE ESA JUNIOR TEST OVER DE ZON