Home‎ > ‎Ons zonnestelsel‎ > ‎

B. Mercurius

Mercurius
Op bijna 58 miljoen kilometer afstand van de Zon staat Mercurius. Het is de dichtstbijzijnde planeet bij de zon. Met de Zon vergeleken is het maar een kruimeltje. Hij staat op 57 miljoen kilometer van de Zon en het is er dus gloeiend heet, zo'n 500 graden. En in de schaduw, dus waar de Zon niet komt, is het weer ijskoud.


Snelle boodschapper
Mercurius is genoemd naar de boodschapper van de Romeinse goden,genaamd naar de 'snelle bode', omdat de planeet zo snel om de zon draait, daarom wordt hij ook de snelle planeet genoemd. In 88 dagen heeft de planeet zijn ronde gemaakt, en in 59 dagen rond zijn eigen as. Mercurius staat het dichtst bij de zon. Daardoor is het erg heet. Overdag wel 430 graden, 's nachts kan het op Mercurius 170 graden vriezen. Erg koud dus!

Geen atmosfeer
Mercurius heeft geen atmosfeer, het oppervlak van de planeet is overdekt met gaten die kraters worden genoemd.Kraters zijn de openingen van een vulkaan wanneer die uitgebarsten is.Mercurius heeft heel er zo veel. Mercurius kromp een beetje omdat het oppervlak afkoelde. Daardoor heeft Mercurius “rimpels’’. Mercurius is een steenplaneet en heeft geen manen.

Kleinste planeet
De planeet past 8 keer in de aarde. Het is de kleinste planeet van ons zonnestelsel. Als je met een telescoop er naar kijkt zie je alleen maar een sterretje. Hij reflecteert dus veel.

Moeilijk te zien
Omdat de planeet altijd in de buurt van de zon aan de hemel staat, is Mercurius moeilijk te vinden. Je kunt het proberen kort na zonsondergang wanneer Mercurius een avondster is. Of kort voor zonsopkomst wanneer de planeet een ochtendster is.

Kraters
Het uiterlijk van Mercurius lijkt erg veel op dat van onze eigen maan. Het planeetoppervlak is bezaaid met kraters, terwijl net als op de maan ook vlakkere gebieden voorkomen. Het oppervlak is duidelijk erg oud en al miljarden jaren onveranderd. We denken dat Mercurius, net zoals de rest van het zonnestelsel, ruim 4 miljard jaar oud is.
Subpagina''s (1): Ruimtevaart naar Mercurius