Leerkracht

Titel:
SPACEquest
Onderwerp:
Ruimtevaart
Doelgroep:
Bovenbouw basisonderwijs
Vakgebied:
Aardrijkskunde, Geschiedenis, Natuur
Opbrengst:
(deel van een) webpagina
WebQuest-auteur:
John Demmers
 
  • De leerlingen kunnen m.b.v. het verzamelalbum van Albert Heijn per onderdeel opdrachten maken. 

Deze WebQuest brengt nieuwe elementen in t.o.v. andere WebQuests:
  • Het resultaat van de leerlingen verschijnt op internet
  • Leerlingen werken op afstand samen aan één onderwerp
  • Verschillende leerlingen werken gezamenlijk in één webpagina
  • De leerlingen bedenken zelf multiple choice vragen bij hun onderwerp. Deze zullen als een soort quiz worden toegevoegd, waardoor niet alleen de leerlingen van uw klas deze opdrachten kunnen maken, maar ook van andere scholen.
  • De leerling schrijft een sollicitatiebrief om astronaut te worden.
  • De leerling maakt een digitale test omtrent zijn/haar kennis van ruimtevaart, zonnestelsel en heelal.
Google-sites werkt bijna hetzelfde als de meest gebruikte tekstverwerkers. Daardoor kunnen ook leerlingen hier makkelijk mee aan de slag. Kinderen vinden het geweldig wanneer ze hun resultaten kunnen laten zien. Daarom is deze manier van werken ook erg leuk voor ze, omdat de input die ze leveren meteen op internet te zien is. De leerlingen hoeven geen verstand te hebben van het maken van webpagina's.

De manier van werken lijkt bijna op die van een Wiki. (Wikipedia - WikiKids) Bij een Wiki kan iedereen een bijdrage leveren. Bij deze SPACEquest hebben alleen leerlingen toegang die zich daarvoor aanmelden en waarbij ook de leerkracht wordt betrokken.

Mijn vraag aan de leerkracht is, controleer af en toe wat de leerling aan het schrijven is. Let daarbij op stijl- en spellingsfouten, maar natuurlijk ook op inhoud. Webkwestie.nl (en ook deze SpaceQuest) is gratis in gebruik. Bij deelname aan deze webquest vraag ik dus een beetje medewerking van mijn collega's in het veld.